Народното събрание се опита да надхитри Конституционния съд. За мен

...
 
Народното събрание се опита да надхитри Конституционния съд. За мен
Коментари Харесай

Борислав Цеков: Народното събрание се опита да надхитри Конституционния съд

 

„ Народното събрание се опита да надхитри Конституционния съд. За мен държанието на Румен радев има напълно политическа стойност. Той е обвързван с опълчването му на партиите, изключително на тези в ръководещото болшинство. “ Това съобщи докторът по конституционно право доктор Борислав Цеков.

„ Това не трябва да бива толерирано, защото президентът не трябва да взема страна. Действията му са и опит за напън върху Конституционния съд “, сподели още той.

По думите му, към казауса дали мандатът на новите конституционни съдии да бъде 7 или 9 години има юридически спор, подправен с политика.

„ Народното събрание се опита да надхитри Конституционния съд. Това беше политическо държание, което не би трябвало да се позволява в една сериозна правова страна. Конституционният съд ще се произнесе. Ако има нещо укоримо, то не е самият избор, а въпросът за тези 7 или 9 години, уточни доктор Цеков.

Атанасова и Белазалеков се заклеха като конституционни съдии, напомня SafeNews.

„ Като навлизам в длъжността арбитър в Конституционен съд, кълна се да съблюдавам добросъвестно отговорностите си, предоставени с Конституцията и закона за Конституционен съд. Заклех се! “, гласи клетвата.

Двамата се заклеха в наличието на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, ръководителя на Върховния административен съд Георги Чолаков и ръководителя на Върховния касационен съд Галина Захарова.

Държавният глава Румен Радев не участва на церемонията. Според него полагането на клетвата е несъстоятелно. Отсъствието му не попречи на встъпването на Атанасова и Белазелков като конституционни съдии, защото съгласно Закона за Конституционния съд, новите конституционни съдии поставят клетва пред състава на съда.

Източник: Българска национална телевизия

Още вести четете в категория България.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР